Mariken is overal in Nijmegen! Exposities in september

Deze maand zijn er veel exposities te bezoeken in Nijmegen rondom het thema Mariken van Nieumeghen.  Bezoek bijvoorbeeld de exposities in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, ook wel bekend als de Mariënburgkapel. Of loop eens binnen bij het Stadhuis dat bereikbaar is vanaf de Marikenstraat of de Burchtstraat. Ook in de 750 jaar oude Sint Stevenskerk kun je op zoek gaan naar Mariken. Kortom, laat de najaarszon je leiden langs de kunst van  diverse Nijmeegse beeldend kunstenaars zoals Alexander Bobkin, Jos van Kemenade, Marie Louise Fransen, Yette Rohde en Frans Eppink. Bobkin en Eppink exposeren met fotografie , Kemenade en Rohde zijn schilders, Fransen is textielkunstenaar.

Ook leidt Fransen de Kunstraffinaderij waarbij tal van Nijmeegse kunstenaars zijn aangesloten als exposant. Kunstraffinaderij organiseert sinds jaar en dag exposities en grijpt het Marikenjaar aan voor een keur aan beeldende visies en interpretaties op Mariken van Nieumeghen. Dit jaar opende Kunstraffinaderij bijvoorbeeld de Mariken Kunstexpo, een route door de binnenstad van Nijmegen langs winkeletalages waar diverse werken van  Nijmeegse kunstenaars geëxposeerd werden. Nog dit hele jaar is overal verspreid door de binnenstad Marikenkunst te bewonderen.

Mariken van Nieumeeghen

 

Lezing 12 september beeldend kunstenaar Kristianne Tummers

Kunstraffinaderij geeft gedurende het Marikenjaar door middel van exposities aandacht aan Mariken van Nieumeghen. In dat kader moedigt Kunstraffinaderij  ook de lezing aan van Kristianne Tummers die gaat over het befaamde bronzen beeld van Mariken op de Nijmeegse Grote Markt. Tummers is de dochter van Vera van Hasselt, maakster van het bronzen beeld.  Aanvang lezing : 14 uur in de Sint Stevenskerk

Mariken in brons door Vera van Hasselt

Wil jij ook je Marikenkunst exposeren of vind je het belangrijk om het verhaal van Mariken van Nieumeghen beter te leren kennen via beeldende kunst en eigentijdse beeldende interpretaties van het middeleeuwse mirakelspel? Meld je dan bij Stichting Kunstraffinaderij of neem contact op met Wij zijn Mariken. We moedigen iedereen aan die op zijn of haar originele wijze artistiek aandacht wil besteden aan Mariken. Op deze manier komen het verhaal en personage meer en meer tot leven in Nijmegen Marikenstad!