Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Eigentijdse Mariken Ommegang opent Marikenweek 2018

27-05-2018 : 08:30 - 11:00

Ommegang -Wij zijn Mariken van Nieumeghen - knielend - Marjolein Pieks- foto Sven Hoekstra 9555 web

Mariken Ommegang 27 mei opening Marikenweek in binnenstad Nijmegen

De Mariken Ommegang  van Wij zijn Mariken vertelt over het moment in Marikens leven dat Maria het hart van Mariken verwarmde, waardoor zij berouw kreeg van haar jaren met de duivel. Meelopen mag, maar dan wel vroeg uit de veren. Om 08.30 start de ontvangst. (Zie het programma verderop.)

Opening Marikenweek 2018 met Mariken Ommegang 

Na bijna 25 jaar vindt op zondagochtend 27 mei weer een Maria Ommegang plaats in Nijmegen maar dit keer geïnspireerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Van oudsher is dit religieus katholiek evenement. In 2018 gaat het in première als eigentijds spiritueel en kunstzinnig evenement binnen de festiviteiten van het Marikenjaar. Inwoners en bezoekers van de stad zijn van harte welkom om mee te lopen. Zo wordt de Mariken Ommegang vooral beleving van binnenuit.

Terugkeer van Mariken van Nieumeghen

De Mariken Ommegang staat symbool voor de terugkeer van Mariken naar zichzelf. Het was immers dankzij de kracht van Maria op Maria Ommegangsdag dat Mariken van Nieumeghen berouw kreeg van haar zonden tijdens het zien van het wagenspel Masscheroen. Ze werd herenigd met haar oom Ghijsbrecht die, door tussenkomst van de duivel,  zijn lieve nicht 7 jaren moest missen.

Mariken Ommegang van Valkhofkapel naar Mariënburgkapel

Met poëzie van Nijmeegs dichteres Monica Boschman, koorzang van twee Nijmeegse koren, een processie en de korte vertelling van het wagenspel Masscheroen door kleinkunstenaar Marjolein Pieks, geeft de Mariken Ommegang vorm aan een van de belangrijkste scènes uit het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. De Mariken Ommegang voert vanaf de Valkhofkapel langs de Mariabeeltenis in de Burchtstraat en gaat door de Marikenstraat naar het eindpunt de Mariënburgkapel. Deelnemers en publiek bevinden zich zo even in het mirakelspel dat vijf eeuwen geleden voor het eerst werd gepubliceerd. Verscheidene Marikens lopen mee in blauw gewaad, oom Ghijsbrecht is aanwezig met de bijbel in zijn hand, de leden van Cantorum Karolus Magnus lopen mee in hun kovels. Achter de stoet loopt de duivel Moenen.

Aloude thema’s als vergeving en berouw en belang letter M

De Mariken Ommegang kent religieuze elementen zoals Gregoriaanse zang en het dragen van een Mariabeeld. Centraal echter staat nu het verhaal van Mariken van Nieumeghen, door de theatervoorstelling van het wagenspel Masscheroen en de verwijzing naar de letter M. Mariken wist de M in haar naam te behouden in haar onderhandelingen met de duivel (Moenen).. De Mariken Ommegang van 2018 is een eigentijdse invulling van aloude thema’s als vergeving, berouw, vrouwelijke krachten en hoop. Door het aanspreken van thema’s uit het wagenspel Masscheroen (zonde, schuld, vergeving) én door een stil samenzijn, schenken we aandacht aan het universele verhaal van de zoekende mens die net als Mariken meerdere malen moet vallen en opstaan om zichzelf echt te leren kennen.

De Mariken Ommegang voert een replica van Maria van Nijmegen mee. De Gebroeders van Limburg lopen mee met dit reliek in hun hand. Daarnaast draagt de stoet Marikenbeeldjes. We zetten de letter M centraal door het uitdelen van prentjes gemaakt door Doro Krol. Al met al: een invention of tradition met een eigentijdse invulling. Iedereen is welkom te kijken en mee te lopen.

Initiatiefnemer van de Mariken Ommegang is Stichting Poëtisch, met medewerking van o.a. Cantorum Karolus Magnus, Vrouwenkoor Voces Caelestes en de Gebroeders van Limburg.
De hele week na de Ommegang (27 mei t/m 3 juni) zijn er mooie Marikenactiviteiten rond de Mariënburgkapel. Het programma komt op deze site www.wijzijnmariken.nl. De programmafolder is al te bekijken en te downloaden.

Ommegang -Wij zijn Mariken van Nieumeghen - knielend - Marjolein Pieks- foto Sven Hoekstra 9555 web
Mariken Ommegang 27 mei opening Marikenweek o.l.v Marjolein Pieks – foto Sven Hoekstra

Programma Maria Ommegang

08.30 ontvangst in de Valkhofkapel 

09.00 start programma met welkomstwoord door Mariken van Nieumeghen

09.15 gedichtenvoordracht door Monica Boschman

09.30 start processie met koorzang Cantorum Karolus Magnus 

route vanuit het park over de Burchtstraat naar beeltenis Maria (stadhuis), daarna via de Marikenstraat naar de Marienburgkapel

10.00 aankomst Marienburgkapel

10.15 optreden Vrouwenkoor Voces Caelestes

aan het eind van het optreden zingen Voces Caelestes en Karolus Magnus samen

10.30 Masscheroen (solotheater) door Marjolein Pieks

11.00 Einde 

Locatie

Nicolaaskapel
Het Valkhof
Nijmegen, Gelderland Nederland

Organisator

Wij zijn Mariken
E-mail:
info@wijzijnmariken.nl
Website:
wijzijnmariken.nl