Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Marikenmaand mei: Mariken van Nieumeghen een heks?

13-05-2018 : 14:00 - 16:30

val mariken van Stevenstoren - foto willem melsen Glaswerk--Wij zijn Mariken van Nieumegeh

Lezing door Jacques de Vroomen,  Neerlandicus en theaterhistoricus, over heksenvervolging en waarom Mariken van Nieumeghen zo haaks staat op het beeld van haar tijd.
zo 13 mei, locatie: Bibliotheek Mariënburg, 14.00 – 16.30 uur

Wanneer je zeven jaar het liefje van de duivel bent, ben je een heks. Dit is duidelijk toch? Op het titelblad van de in 1518 verschenen eerste druk van Mariken van Nieumeghen wordt vermeld dat Mariken seven iaren metten duvel woende en de verkeerde. Toch valt het woord heks nergens in die oude druk. In hoeverre past het beeld van Mariken uit het toneelstuk in het plaatje van de heks te tijde van heksenvervolgingen? Mariken lijkt niet in het keurslijf van haar tijd te passen. De onbekende schrijver houdt zich bepaald niet aan de ‘richtlijnen’ van de Duitse Heksenhamer.  Waarom die Nijmeegse Mariken zo haaks op het beeld van haar tijd staat, vertelt Jacques de Vroomen.

Heksenvervolging en Heksenkamer

Paus Innocentius VIII ondertekende vijf december 1484 de bul Summis desiderantes. Een officieel schrijven, waarin door de hoogste gezagsdrager van de Katholieke Kerk aan alle gelovigen werd meegedeeld dat het bestaan van heksen geen sprookje was, maar een keihard feit. Een kwaad dat met krachtige hand bestreden moest worden. Twee jaar later werd in Duitsland De Heksenhamer gepubliceerd. De heksenvervolging, die tot dan toe aarzelend en sporadisch had plaatsgevonden, kreeg met het verschijnen van dit ‘handboek’ de wind mee. Niet alleen in Duitsland maar overal in Europa. Pas eind 17e eeuw begonnen de vervolgingen sterk te verminderen.  In 1782 is de laatste heks in Zwitserland terechtgesteld.
Voor een goed begrip van de historische heksenvervolgingen worden deze vanuit een drietal invalshoeken besproken:

  1. de godsdienstig-culturele invalshoek: Hoe gaven geloofsopvattingen voeding aan de vervolgingen?
  2. de sociale leefomstandigheden in de 16e en 17e eeuw
  3. historische heksenvervolging psychologisch geduid.

Jacques de Vroomen maakt ons wijzer over het verhaal van Mariken van Nieumeghen ten tijde van heksenvervolgingen en waarom ze zo haaks op het beeld van haar tijd staat.

Programmafolder Marikenmaand mei 2018 - Nijmegen - Wij zijn Mariken van NieumeghenBekijk de programmafolder van de Marikenmaand mei 2018 en download deze daar

Gegevens

Datum:
13-05-2018
Tijd:
14:00 - 16:30
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Bibliotheek Mariënburg
Mariënburg 30
Nijmegen, Gelderland Nederland