Afscheid van Marjolein Pieks als Mariken 20 dec 2018

Ommegang -Wij zijn Mariken van Nieumeghen - knielend - Marjolein Pieks- foto Sven Hoekstra 9555 webAan het eind van het Kaarsenfeest 20 december in de Stevenskerk is Marjolein Pieks voor het laatst te zien in de rol van Mariken. Zij draagt het Marikenstokje over aan meerdere Marikens. Sinds 2009 kruipt Marjolein Pieks in de rol en jurk met kapje van Mariken van Nieumeghen. Bijna 10 jaar is zij een veelzijdig ambassadeur geweest om Nijmegen met Mariken van Nieumeghen op de kaart te zetten. Ben jij bij het Kaarsenfeest en het afscheid van Marjolein Pieks als Mariken?

Marjolein Pieks bijna 10 jaar Mariken

De Marikenrol van Marjolein begon in 2009  met locatietheater in de benedenstad van Nijmegen. Dit was een idee van Peter Seijbel van middelbare school SSGN. Samen met Ben Dirks is toen het al bekende Heimweelied gemaakt. Singer-song writer Lara Willems is een van de Nieuwe Marikens aan wie Marjolein het Marikenstokje overdraagt. Lara Willems zal het Heimweelied bij deze gelegenheid zingen.
Mariken als afsluiter Nijmegen klinkt - Wij zijn Mariken van Nieumeghen
Marjolein: “Ik heb behoefte om na dit drukke Marikenjaar en na bijna 10 jaar Mariken meer tijd te besteden aan het creëren in plaats van aan organiseren. Ik wil onder andere mijn activiteiten als dichter en dorpsdichter van de gemeente Heumen uitbreiden en verdiepen. Bovendien ben ik onderhand wel te oud om een jonge maagd te spelen.”

Voor Wij zijn Mariken stond dit jaar zeker centraal om het gevoel dat Mariken van ons allemaal is te creëren en dat het verhaal uit zou nodigen tot vele activiteiten. Deze beweging is zeker in gang gezet. In het idee van WIJ zijn Mariken past het ook dat er meerdere meiden de Marikenrol gaan vertolken. Deze zullen zich aan het eind van het Kaarsenfeest presenteren.

Iedereen is welkom bij het Kaarsenfeest op 20 dec. in de Stevenskerk om een kaarsje op te steken en afscheid te nemen van Marjolein Pieks als Mariken.

Kaarsenfeest in teken zelfacceptatie en vertrouwen

Marikenweek 2018 Opening-Ommegang-Wij zijn Mariken van Nieumeghen @ MariannA Bakker_

Het Kaarsenfeest wordt al weer voor de 6e keer georganiseerd door Doro Krol. Zij is hiermee gestart toen zij nog nachtburgemeester was. Doro heeft dit jaar meerdere activiteiten georganiseerd in het kader van het Marikenjaar, zoals de nacht van de Ommetjes en de Kapellentochten. Doro: “Mariken past bijzonder goed binnen het thema van het Kaarsenfeest 2018. Het thema is
zelfacceptatie en vertrouwen. Na zeven jaar een ´zondig´ leven met Moenen, de duivel vraagt Mariken zich af of dit toch wel haar echte ik is…: “Mariken, ik ben je kwijt” .

Goede doel Kaarsenfeest: Time Out huis

goed doel Kaarsenfeest -time out out huisMariken verlangde naar een veilig onderdak. Net als de meiden in het Time Out Huis, een tijdelijk (t)huis voor meiden met een migrantenafkomst. Dit is het goede doel dat met het Kaarsenfeest wordt gesteund. In het Time Out Huis kunnen zij tot rust komen, werken aan een goed contact met ouders, familie en vrienden en aan een beter leven.

Programmafolder Marikenmaand - daarboven in hemel - Wij zijn Mariken van Nieumeghen - foto Sven HoekstraKomt allen te samen om een kaarsje te branden en licht in het donker te laten schijnen. Je mag een warmtegroet uitspreken.
Neem afscheid van Marjolein Pieks als Mariken en verwelkom de Nieuwe Marikens.
Locatie: Stevenskerk Nijmegen, donderdag 20 december van 15.00 tot 16.00 uur. Gratis toegang. Neem voor de zekerheid zelf een kaarsje mee!

stamppot eten op Grote Markt Nijmegen Aansluitend kun je op de Grote Markt stamppot eten.

Meer info Kaarsenfeest  /  Radio interview bij omroep RN7 over afscheid Marjolein Pieks als Mariken en Mariken jaar (Studio De Streek) vanaf 00.34 /  vele activiteiten in Marikenjaar zoals de Marikenweek