5 eeuwen Mariken van Nieumeghen

Mariken van Nieumeghen is een 5 eeuwen oud mirakelspel. De thema’s in het verhaal zijn nog steeds actueel. In 2018 is het vijf eeuwen geleden dat het verhaal in druk verscheen. De eerste uitgave werd gedrukt in Antwerpen, bij uitgeverij Vorstermann. Nu, 5 eeuwen later, slaan tal van culturele instellingen, kunstenaars, particulieren en ondernemers de handen ineen om Mariken als symbool van de stad Nijmegen te vieren en te eren. Zij zullen in 2018 het verhaal van Mariken van Nieumeghen in de stad laten zien, horen, proeven en beleven.

Duurzaam verhaal: na 5 eeuwen nog steeds actueel

Het Marikenverhaal is duurzaam, al 5 eeuwen lang. Vanaf de eerste publicatie is het verhaal over zonde en vergeving een hit bij literatuur-en kunstliefhebbers overal in Europa. Het spreekt ooktot de verbeelding van een breder publiek. Mensen smullen al vanaf de middeleeuwen van opvoeringen, uitgaves en interpretaties. Rond 1800 was Mariken van Nieumeghen zelfs populair in het Midden-Oosten. Daar heette de schone jonge maagd Mariam en werd zij opgevoed door haar oom Abraham. De thema’s in het verhaal van Mariken van Nieumeghen zijn ook van alle tijden. Denk aan onschuld, verleiding, woede, wraak, begeerte, vergeving, hebzucht, bekering en berouw.

Nijmegen Marikenstad

Mariken van Nieumeghen heeft literaire, artistieke en humanistische, ja zelfs spirituele lagen. Stichting Poëtisch organiseerde al twee keer de Marikenweek en heeft in 2018 samen met vele partners de ambitie om het Marikenverhaal opnieuw tot leven te wekken en ook daarna springlevend te houden. Nijmegen als Marikenstad, niet alleen door een beeld en de Marikenstraat, maar door een levensecht verhaal over mensen.

Onder de noemer Wij zijn Mariken zijn er in Nijmegen in 2018 vele uitingen op het gebied van kunst, literatuur en wetenschap. Gestart wordt met het in kaart brengen van Mariken (en Moenen) in de stad. Een startschot  vol Marikenpassie voor de hele stad en ver daarbuiten, hopelijk ook in de jaren erna. Een Marikentraditie, die past in het DNA van de stad Nijmegen.