Mariken, een blijvertje?

theater in Marikenweek 18 - Wij zijn Mariken van NieumeghenDe Marikenweek zit er op. Mariken lijkt een blijvertje. Ze staat natuurlijk al ruim een halve eeuw prominent op de Grote Markt in Nijmegen. Symbolisch is ze weer de stad in gedragen tijdens de Ommegang op 27 mei van de Valkhofkapel naar de Mariënburgkapel. Deze plek vormde in de Marikenweek de hoofdlocatie voor veel activiteiten met een grote diversiteit. De kapel, tevens het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, vormde een podium voor veel mensen en groepen die op verschillende manieren Mariken van Nieumeghen vorm gaven: in theater, muziek, zang, middels  de route met Mariken kunst in de etalage, stadswandelingen, lezingen, vertellingen, een kindervoorstelling en zelfs in paaldans.

Burgemeester Bruls: gastvrij Nijmegen

Opening Marikenweek burgemeester Bruls e-Wij zijn Mariken van Nieumeghen - foto Monica BoschmanDe Marikenweek is geopend door burgemeester Bruls. Hij gaf haar een warm welkom in gastvrij Nijmegen en overhandigde haar een ‘hotelbon’ voor zeven jaar verblijf in Nijmegen. Goede kans dat Mariken hierna vaste grond in Nijmegen heeft gekregen en onlosmakelijk is verbonden met Nijmegen, een blijvertje dan.

18 0527 Opening week-Mariken blijvertje- Moenen- foto Monica Boschman

Moenen moet zijn liefje dus in Nijmegen achterlaten. Misschien komt Moenen dan vaker naar Nijmegen.

Mijn naam is Mariken - blijvertjes-foto Ingrid Ensing

Marikens bij de Marikenloop - foto Eric van HaalenMariken heeft vele gezichten bleek in de Marikenweek. “Aangenaam, Mariken is mijn naam”. Marikens waren op vele plekken present zoals bij de Marikenloop dankzij leelrlingen van het NSG.

Een aantal van de 54 in Nijmegen wonende vrouwen met de naam Mariken gingen op bezoek bij de burgemeester Bruls in het Stadhuis. Wij zijn Nijmegen had een zoektocht naar de Marikens in Nijmegen uitgezet. Hun verhalen worden nog gepubliceerd.

Wij zijn Mariken

Marjolein Pieks, al ruim zeven jaar het gezicht van Mariken van Nieumeghen, heeft gepiekt, met de Marikenweek in het Marikenjaar en als aanvoerster van Marikenteam. De organisatie Wij zijn Mariken heeft het verhaal van Mariken van Nieumeghen, met de thema’s als berouw en vergeving, voor het voetlicht gebracht. Nijmegen heeft veel Marikens c.q. sterke vrouwen blijkt ook uit de serie artikelen in De Gelderlander met foto’s van Sara Donkers.

Mariken als afsluiter Nijmegen klinkt - Wij zijn Mariken van NieumeghenMariken, Marjolein Pieks mocht, samen met Lara Willems, de Marikenweek en Nijmegen Klinkt afsluiten met het Heimweelied van Mariken op Plein 44. Mariken lijkt een blijvertje. Nijmegen Marikenstad!

Meer info: de komende maand zal in beeld en tekst op deze site en in onze social media verslag worden gedaan van de Marikenweek. Houdt haar in de gaten.

Zie ook:  Ommegang event  / Ommegang verslagMariken Kunst ExpoMarikenloop en NSG /