Mariken Ommegang door centrum Nijmegen 

Mariken Ommegang in centrum Nijmegen-@ MariannA BakkerNa 25 jaar was er weer een Ommegang in Nijmegen. Dit keer niet voor Maria, maar voor Mariken van Nieumeghen. Op zondagochtend 27 mei trok een stille optocht in de vroege ochtend door het centrum van Nijmegen onder meer door de Marikenstraat. Gregoriaans gezang van Schola Cantorum Karolus gekleed in donkere habijten, trok de aandacht.
Mariken Ommegang door Marikenstraat -Wij zijn Mariken van Nieumeghen © MariannA BakkerOok  andere deelnemers aan de Ommegang  vielen p: blauwe en rode Marikens, de Gebroeders van Limburg met de arm van Stephanus op een draagbaar en andere geinteresseerden in stilte en bezinning.
Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor bewoners en bezoekers van centrum Nijmegen: de kleurrijke stoet in stilte voorgegaan door Latijnse liederen. 

Mariken weer welkom in Nijmegen

Solo theater Marjolein Pieks - Mariënburgkapel-Masscheroen- Wij zijn Mariken van NieumeghenMet poëzie en zang is Mariken van Nieumeghen tijdens de Mariken Ommegang  Nijmegen weer ingedragen. Een warm welkom  voor Mariken. De Ommegang betekende ook de start van de Marikenweek van 27 mei t/m zondag 3 juni. Na de Ommegang volgde in de Mariënburgkapel hemels klinkend gezang door het koor Schola Voces Caelestes. Met solotheater van het wagenspel Masscheroen wist Marjolein Pieks de aandacht vast te houden. Marjolein bracht het moment dat Mariken inkeer kreeg aan de hand van drie door haar zelf vertolkte personages: God, Maria en Masscheroen (advocaat van de duivel)Burgemeester Bruls opent Marikenweek 2018 - applaus voor Marjolein Pieks -Wij zijn Mariken van Nieumeghen-foto Monica Boschman

Burgemeester Bruls opent Marikenweek in Marikenjaar 2018

Hierna was de eer aan burgemeester Bruls om de Marikenweek officieel te openen. De Marikens kregen symbolisch een hotelbon voor zeven jaar gratis verblijf in Nijmegen. Een warm welkom.
Moenen dook ook nog op in de Mariënburgkapel. Met aan elke zij een Mariken, leek hij er vrede mee te hebben, dat Mariken niet mee terugging naar Antwerpen.

Zelfs de duivel leek tot vergeving in staat.Marikenweek Moenen en Marikens_ -Marënburgkapel - Wij zijn Mariken van Nieumeghen

Is de Mariken Ommegang in het Marikenjaar 2018 het begin van een nieuwe traditie? Wij zijn Mariken, organisator ervan, ziet uit naar mensen die Mariken van Nieumeghen verder de stad in dragen en haar als symbool van Nijmegen verder bekend maken.

Meer foto’s en video”s volgen van Opening Marikenweek 2018 met Ommegang.

https://www.gelderlander.nl/video/production/processie-door-nijmegen-als-begin-van-marikenweek~vp38589

De hele Marikenweek is nog te genieten van veel activiteiten, waarin het verhaal van Mariken van Nieumeghen in diverse vormen zoals theater, muziek, dans, lezingen stadswandelingen om dit meer bekend te geven bij burgers en bezoekers aan Nijmegen.

Programmafolder Marikenmaand mei 2018 - Nijmegen - Wij zijn Mariken van Nieumeghen

Zie de programmafolder en check de programma update voor eventuele wijzigingen.
Een aantal activiteiten zijn ook te vinden in de Activiteitenkalender

 

.