Marikenjaar 2018: alle activiteiten op een rij

HIeronder volgt een globaal overzicht activiteiten Wij zijn Mariken in 2018. Organiseer jij ook een activiteit? Meld het bij Wij zijn Mariken!

Poëziepodium Op 28 januari 2018 is er een speciale Marikeneditie van het maandelijks Zomerpodium, georganiseerd door Poëziecentrum Nederland. Dichter Geert Zomer nodigt diverse Nijmeegse dichters en muzikanten uit om thema’s uit het Marikenverhaal te belichten.

Album release In maart 2018 vindt de cd-release plaats van Nijmeegse Marieke, het album waar Nijmegenaar Karel Bosman sinds 2010 aan heeft gewerkt in samenwerking met diverse Nijmeegse muzikanten. Prachtige luisterliedjes, geïnspireerd op de toneeltekst van Willem Wilmink, vertellen het Marikenverhaal in eigentijds en toegankelijk Nederlands taalgebruik.

Concert Popkoor Switch: Van Rachmaninov tot Rammstein, 14 april, met eigentijdse versie van verhaal van Mariken van Nimwegen in Stevenskerk,Nijmegen. Popnummers uit alle tijden, maar nu passend gemaakt op dit Nimweegs Mirakel. Ervaar de grote tegenstelling van licht en donker, van God en de Duivel, van Moenen en Mariken in prachtige ambiance van Stevenskerk.

Conferentie In april 2018 roeren de Rode Marikens van Nijmegen zich tijdens een conferentie waarin zij hun vijfjarig jubileum vieren met een Marikenprogramma voor hun leden. De dames geven hier grote publiciteit aan waardoor niet alleen het Heimweelied van Mariken (‘Waar is mijn stad’) maar ook het verhaal van Mariken onder 50-plussers opnieuw verspreid wordt.

Marikenprocessie De Marikenprocessie is afgeleid van de Mariaprocessie ofwel de Ommegangsdag, die traditiegetrouw op de zondag na Pinksteren plaatsvond in Nijmegen. Tijdens de Marikenprocessie op zondag 27 mei 2018 wordt het retoricagedicht uit Mariken voorgedragen, samen met eigentijdse gedichten bij de thema’s van het verhaal en liederen van twee Nijmeegse koren: vrouwenkoor Caelestes en Gregoriaans mannenkoor Karolus Magnus. Zo dragen we Mariken de stad in, letterlijk en figuurlijk. De tocht begint bij de Nicolaaskapel en eindigt bij de Mariënburgkapel. Daar wordt de Marikenweek geopend met de leesvoorstelling Masscheroen. Iedereen kan aansluiten bij de processie.

Marikenweek De Marikenweek van 27 mei t/m 3 juni geldt als het hart van het Marikenprogramma waarmee Nijmegen vijf eeuwen Mariken van Nieumeghen viert. Midden in het centrum, in het culturele hart van de stad tussen Arthouse Lux, bibliotheek en het Nijmeegs Archief, kunnen inwoners en belangstellenden in de Mariënburgkapel op een laagdrempelige wijze gratis kennismaken met Mariken. In de Marikenweek vinden gedichtenvoordrachten, een leesmarathon, schrijfworkshops, muzikale optredens en vertellingen en lezingen plaats. Om het verhaal te vertellen, door te vertellen en op nieuwe eigen manieren te vertellen. Met medewerking van het Poëziecentrum Nederland (gevestigd in Nijmegen), Nijmeegse dichters en schrijfdocenten en hoogleraren aan de RU. In de Marikenweek is in de Mariënburgkapel een expositie te zien van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis die het verhaal verbeeldt en vertelt. De tekenaars van Big Draw presenteren tijdens de Marikenweek in juni in samenwerking met andere beeldend kunstenaars namens het Kunstmagazijn en Kunstraffinaderij een programma waarbij Mariken op muren, etalages en andere ruimtes te zien zal zijn. De stadstekenaar zal hieraan ook haar medewerking verlenen.

Studiedag Mariken van Nieumeghen, 500 jaar jong Om 500 jaar Mariken te vieren, organiseert Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) op 29 juni 2018 een studiedag over het toneelstuk, over de voorgeschiedenis van het verhaal en de voortzetting van de thematiek in latere eeuwen. Een studiedag over teksten én de muzikale vormgeving van het aloude verhaal door verschillende eeuwen heen. Voor iedereen die verdieping zoekt. Met medewerking van o.a. drs. Joost Langeveld en dr. Jacques de Vroomen.

Marikenmaandag Op 16 juli vindt de Marikenmaandag plaats, de dag voordat de Vierdaagsewandelaars beginnen aan hun tocht. Op Marikenmaandag wordt Mariken zoals gebruikelijk van de Sint Stevenskerk gegooid door een abseilteam dat ook het publiek uitnodigt ab te seilen. Verder wordt de single van het heimweelied ‘Waar is mijn stad’ (Ben Dirks en Marjolein Pieks) na 9 jaar eindelijk officieel gepresenteerd.

Arthouse Lux, Stadsschouwburg en Opera2Day In augustus is een filmprogramma gepland, georganiseerd door Arthouse Lux. De films die Jos Stelling (1963) en Andre van Duren (2001) maakten, worden vertoond. In samenwerking met de Stadschouwburg vindt daarnaast een Operaprogramma plaats waarbij de Opera ‘Mariken in de tuin der lusten’ uit 2015 via fragmenten en een documentaire terugkeert in de stad.

Colleges en lezingen In september en oktober vinden er lezingen en colleges plaats georganiseerd vanuit de RU en HOVO. Hoogleraren Jos Joosten, Johan Oosterman en Jacques de Vroomen zoeken de samenwerking op met hoogleraren in Antwerpen om de historische en literaire lagen van het Marikenverhaal te verkennen met studenten en andere geïnteresseerden.

Het programma (inclusief het in het najaar geplande Marikenpoëziefestival ‘Ghehoort ende Verstaen’ en de Marikenprocessie) zal worden herhaald in Antwerpen.

Maria van Gelre Na jarenlange voorbereidingen presenteert Johan Oosterman vanaf 13 oktober 2018 in het Valkhofmuseum zijn expositie over Maria van Gelre die pakweg 100 jaar eerder leefde dan Mariken. De twee vrouwen blijken meer gemeen te hebben dan wordt aangenomen. Ook de historische verbanden zoals de hertogenoorlogen blijken interessant verdiepingsmateriaal om dichter bij de ontstaansgeschiedenis van het Marikenverhaal te komen. Oosterman verzorgt een lezing in het Valkhofmuseum over de twee vrouwen en de middeleeuwen, die actueler zijn dan we vermoeden.

Poëziefestival Ghehoort ende Verstaen In de herfst oogsten we dankzij Mariken van Nieumeghen ons hernieuwd besef van gedichten, poëzie, kunst en spraakkunst. Dat gebeurt met de presentatie van de Mariken-gedichtenbundel ‘Ghehoort ende Verstaen’ waaraan bekende dichters uit het hele Nederlandse taalgebied meewerken en talent uit de regio. De gedichten brengen de thema’s van het Marikenverhaal naar deze tijd en zijn speciaal voor deze bundel geschreven. De gedichten worden in Nijmegen ten gehore gebracht en op muziek gezet. Er zijn ook voordrachten en presentaties in Den Bosch en Antwerpen, steden op de route die Mariken met Moenen aflegt. De gedichtenbundel wordt ook verspreid op Nijmeegse middelbare scholen met het aanbod voor een poëzieworkshop ‘Allemaal van Nimwegen’. Verder gaan we met de bundel op pad, bijvoorbeeld naar verzorgingshuizen en naar activiteiten voor asielzoekers.

Overige initiatieven Op dit moment worden er plannen gesmeed door Doro Krol die verscheidene van haar activiteiten zoals de Ommetjes en het Kaarsenfeest wil verbinden aan Mariken. Doro richt zich in haar werk op kwetsbare groepen in onze samenleving zoals ouderen en bezoekt wijkcentra. In 2018 ontfermt ze zich over de Marikennacht in de schouwburg met een Marikenverkiezing. Daarnaast is ze als zelfstandig kunstenaar van plan om in 2018 een Marikenschilderij te presenteren.

Ook wordt gewerkt aan de totstandkoming van een Marikenwandeltocht van Marikendorp Balgoij naar Marikenstad Nijmegen. De harmonie blaast de wandelaars de weg en onderweg peppen muziek en allerhande theater de wandelaars op terwijl ze meer leren over het verhaal van Mariken.

Marga van de Heuvel (Maartse Hazen) presenteert een heruitgave van het boek ‘Zoeken naar Mariken’ dat het Marikenverhaal in prachtige en kleurrijke illustraties vertelt. Het boek is uitverkocht en gold jarenlang als officieel relatiegeschenk van de Gemeente Nijmegen.

Theatergroep Greppel zoekt de controverse op in december met een installatie waaraan fotografen en acteurs medewerking zullen verlenen.

Er staat een Arabische vertaling gepland die uitgegeven zal worden door de waaraan Nijmeegse Syriërs hun medewerking zullen verlenen.

De Werkgroep Literaire Bakens overweegt een nieuwe plaquette te presenteren met een tekst uit het mirakelspel Mariken van Nieumeghen.

Het Nijmeegs Gilde beschikt reeds over een Marikenstadswandeling en overweegt inhoudelijk en in de PR extra aandacht aan hieraan te besteden

Het Nijmeegse Archief organiseert een rondleiding langs allerhande historie uit en rondom het verhaal en de uitvoeringen van Mariken van Nieumeghen.

Aangestoken door het Marikenvirus bedenken jij en je vrienden/ collega’s vast en zeker ook mooie activiteiten. Meld ze bij Wij zijn Mariken!