Mei 2018: Mariken mislopen is een kunst

Mariken eindelijk naar buiten. Winter verblijfplaats Hema. Uitzicht op Markt en Stevenskerk Nijmegen. Marikenjaar. Foto Gerie SandmannMei 2018: Mariken maand! Mariken van Nieumeghen verschijnt in vele activiteiten en voorstellingen in woord, beeld en geluid vooral in de binnenstad van Nijmegen. De Marikenweek, 27 mei t/m 3 juni, kernactiviteit in het Marikenjaar, ademt Mariken en liefde voor kunst. 54 Marikens? Opening Marikenweek met een Ommegang. Mei 2018: Mariken mislopen in binnenstad Nijmegen? Dit is een hele kunst!
De hele maand mei kun je Mariken en verwijzingen naar het verhaal van Mariken van Nieumeghen zien. Onder andere in de Marikenstraat en Moenenstraat staat Mariken kunst letterlijk in de etalage. Bibliotheek Mariënburg ontvangt Mariken gastvrij met activiteiten op een aantal zondagen. Eindelijk mag Mariken naar buiten na het intieme Poëzieweekend in januari en de CD album release op 15 april met het eeuwenoude verhaal Mariken van Nieumeghen verteld in 24 liedjes.
Krijg onderstaand enkele highlights van activiteiten in mei 2018. Houd verder de Activiteiten in de rechterkolom van de site in de gaten. En… vele wegen leiden naar Mariken en het verhaal.

Marikenjaar activiteiten in mei 2018: Mariken maand

Kom dat zien, horen, luisteren… beleef Mariken van Nieumeghen met in mei 2018 o.a.:

 • Mariken Kunst Expo: Mariken in de etalage en vitrines o.a. in de Marikenstraat en Moenenstraat en het gemeentehuis.
 • Mariken in de bieb op verschillende zondagen met o.a. lezingen door Jacques de Vroomen.

  Mei 2018: Mariken mislopen is een kunst. Binnenstad Nijmegen - links op foto Marjolein Pieks. -Mariënburgkapel -foto Sven Hoekstra
  Mariken beleving… genot en plezier, bezinning, berouw en vergeving
 • Marikenweek van 27 mei t/m 3 juni. Deze start op zondag 27 mei in de morgenstond met een Ommegang van de Valkhofkapel naar de Mariënburgkapel. Deze staat symbool voor de terugkeer van Mariken naar Nijmegen, haar eigen hart dat rein en onschuldig klopt voor de kunst en voor de liefde. De Ommegang, een van oudsher religieus evenement in de katholieke traditie, gaat in mei 2018 in première als eigentijdse spirituele beleving en kunstzinnig evenement binnen de festiviteiten van het Marikenjaar. Zang ontbreekt niet o.a. door het koor Cantorum Karolus Magnus.
  Verder in de Marikenweek vele voorstellingen, vertellingen, samenkomsten.
 • Mariken stadswandelingen door het Gilde
 • Bezoek aan depot Nijmeegs archief
 • Samenkomst 30 mei van alle 54 Nijmeegse Marikens als resultaat van de zoektocht naar vrouwen die nu in Nijmegen wonen met de naam Mariken? Wij zijn Nijmegen heeft deze zoektocht gestart naar Marikens.
 • Nieuwe Marikens, sterke vrouwen in Nijmegen. Hierover publiceert de Gelderlander al een tijdje.  Nieuwe Mariken is een serie interviews, een samenwerking tussen journalist Geert Willems en fotografe Sara Donkers. Ook zij zullen zich laten zien en van zich doen spreken.

Oproep: Even Mariken zijn in mei 2018?

Wij zijn Mariken zoekt vrouwen en meisjes die als Mariken het publiek tijdens de Marikenweek welkom heten in de Mariënburgkapel (Huis van de Nijmeegse Geschiedenis). De Gebroeders van Limburg stellen o.a. hiervoor een aantal Marikenjurken beschikbaar.  Meld je aan via: info@wijzijnmariken.nl onder vermelding in onderwerpregel ‘Even Mariken zijn’. Vermeld in de mail verder jouw beschikbaarheid in de Marikenweek, telefoonnummer en kledingmaat.

Vele wegen leiden naar Mariken verhaal

Het verhaal van Mariken beter kennen? Er zijn meerdere wegen die naar Mariken leiden: zie bijvoorbeeld de TV-uitzending over Mariken in
in de Terugblik (tevens met Doro Krol en burgemeester Bruls in minirol).
Luister het verhaal van Mariken van Nieumeghen in vogelvlucht. Radio-opname Mariken door ‘Volgspot’ met Karel Bosman en Marjolein Pieks als de geïnterviewde gasten.
Maar kom vooral ook kijken in de binnenstad Nijmegen op veel M-plekken waar Mariken te zien en te horen is in mei 2018: zoals in Marikenstraat en de Moenenstraat en de Mariënburgkapel.

Vaste standplaats Mariken en plek om altijd verhaal te halen

Op de Markt heeft Mariken van Nieumeghen natuurlijk haar vaste standplaats als beeldje. Vanuit de lunchroom in de Hema kun je haar ook zien staan. En onder het genot van een drankje en een hapje kun je een gedicht over Mariken door Wam de Moor tot je nemen.
De thuis- en uitvalsbasis van Mariken is Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis . Hier vertellen ze ook na mei 2018 graag over Mariken van Nieumeghen en interessante plekken verbonden aan het verhaal.

Wij zijn Mariken heeft zin in mei 2018: Mariken maand! En op de openingsdag van de Marikenweek, zondag 27 mei, is tevens  de Marikenloop met als goede doel het Marikenhuis!

Marjolein Pieks, aanjager van het Marikenjaar en organisator van de Marikenweek: “Prachtig toch al die vrouwenkracht om de week mee te starten? Mariken verbindt de stad, haar mensen en een veelheid aan activiteiten.”