Programma update

Programmafolder update Marikenmaand
Programmafolder downloaden? Klik op de foto

Op deze pagina staat het overzicht van het programma voor de Marikenmaand en de Marikenweek (van 27 mei t/m 3 juni) met de laatste wijzigingen. Hier vind je dus de programma update. Wat je hebt gemist in de eerste weken van mei hebben we aan het eind geplaatst.
Natuurlijk kun je het programma downloaden als PDF en er een boekje van maken. Ga je op pad, check dan deze programma update pagina voor wijzigingen.

Update / wijzigingen in het programma Marikenweek 2018

– Zondag 27 mei

Muzikale vertelvoorstelling door Jacques de Vroomen en Joost Langeveld begint om 13.00u
Locatie: de Stevenskerk (bij de opening van de Vierkwartierenexpo.

– Maandag 28 mei

14.00-16.00 De Mariken stadswandeling is er in de Marikenweek elke dag vanaf maandag 28 mei!  t/m zondag 3 juni) Het Gilde Nijmegen verzorgt de stadswandelingen.
Startpunt: bij het Marikenbeeld op de Grote Markt.

14.30 – 14.45 Patronen, Dans door Wijzijn.Dance
Voor het Marikenjaar zijn de dansers in de voorstelling PATRONEN de zoektocht aangegaan om balans en keuzevrijheid te vinden tussen autonomie en versmelting. De dansexpressie nodigt uit om steeds weer in het moment bewegingsvrijheid te benutten, los te komen uit vaste patronen. Kun je in verbinding blijven met jezelf in interactie?

– Woensdag 30 mei

13.00-14.00 Muzikaal verteltheater door Hannafloor de Roos van De Rode Maan.
Een gloednieuwe voorstelling die speciaal is gemaakt voor de Marikenweek 2018 en gaat over bezinning na losbandig leven.

20.00 Mariken! door theatergroep GRAS (van woensdag 30 mei t/m zondag 3 juni) heeft andere locatie . Deze begint in bibliotheek Mariënburg.

– Donderdag 31 mei

16.00 Maryam, de Syrische Mariken
Locatie:  Huis van Compassie (Groenestraat 170, 6531 HW Nijmegen)
Het huis van Compassie zet de Arabische vertaling van Mariken centraal. Hoe kwam Mariken in driehonderd jaar van Antwerpen in Oost-Turkije terecht, in een stadje ‘bijna aan het einde van de wereld’? Lees meer over de activiteit Maryam, de Syrische Mariken.

PROGRAMMA MARIKENMAAND in tekst

Meimaand Marikenmaand met piek in Marikenweek

Programmafolder Marikenmaand - plattegrond binnenstad Nijmegen- Wij zijn Mariken van NieumeghenDe hele maand mei (t/m 3 juni) staat Marikenkunst letterlijk in de etalage. De Kunstroute Mariken Kunst Expo is samengesteld door de Kunstraffinaderij. Ruim 20 hedendaagse kunstenaars exposeren werk gerelateerd aan het verhaal van Mariken. De  kunst is gerelateerd aan het verhaal van Mariken van Nieumeghen en is te vinden in de Marikenstraat, Moenenstraat, bibliotheek Mariënburg, Mariënburgkapel en de vitrine in het Stadhuis (Ingang Marikenstraat). Meer info en flyer met routekaart: Mariken Kunst Expo.

Ook de hele maand in het Regionaal Archief Nijmegen (RAN), naast bibliotheek Mariënburg, kom je ook meer te weten over het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Loop er eens binnen (kan ook via de bieb). Mis de speciale rondleidingen op 28 en 31 mei niet. Meer info Mariken rondleidingen in het Archief.

Marikenweek (27 mei t/m 3 juni) hart in het Marikenjaar 2018

  • start 27 Maria / Mariken Ommegang met eigentijdse spirituele beleving met o.a. poëzie, theater, koorzang en processie
  • voorstellingen o.a. muziek, zang, film, dans, theater en lezingen
  • stadswandelingen: Ontdek Mariken of Moenen-plekjes. Zeven “zondige” wandelingen door Gilde Nijmegen
  • en meer!

ZONDAG 27 MEI: Start Marikenweek – Mariken all over Nijmegen

TIJD ACTIVITEIT LOCATIE
09.00-11.00 Maria/ Mariken Ommegang met processie

In poëzie, dans, theater en koorzang kernscènes uit het middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen en een theatervertolking van het middeleeuws wagenspel Masscheroen. Een ingetogen ceremonie start in de Valkhofkapel met o.a. poëzie van Monica Boschman. Om
09.30 uur start de Ommegang voorgegaan door het koor Schola Cantorum Karolus Magnus. Via de Maria beeltenis in de Burchtstraat en de Marikenstraat gaat deze naar de Mariënburgkapel. Hier zingt het koor Schola Voces Caelestes. Aansluitend wordt het wagenspel Masscheroen verbeeld met solotheater door Marjolein Pieks.

Valkhofkapel (naar Mariënburgkapel)
Extra info:
Eigentijdse Mariken Ommegang opent Marikenweek
12.00 Waalzinnig: Mariken opent de fototentoonstelling van Fotostudio/Pluryn

Het jaarlijkse festival Waalzinnig stimuleert mensen met een beperking om zich te uiten door middel van kunst, cultuur en bewegen.

in en rondom LUX
12.00-17.00 Marikenloop – Mariken at the Park

Marikenloop, het jaarlijkse hardloopfestijn waaraan duizenden vrouwen meedoen, vindt dit jaar voor de 16e keer plaats. Mariken at the Park is een heuse festivalsetting met muziek, kraampjes en optredens. Mariken levert het startschot voor de afstand van 10 km en is in het park aanwezig om samen op de foto te gaan of persoonlijk het Marikenverhaal aan jou te vertellen.

Park Brakkenstein
13.30? of 14.00 Rondleiding over Catharina van Bourbon

Koos Willemse weet van de hoed en de rand over Catharina van Bourbon. Zij was de echtgenote van hertog Adolf van Gelre. Het verhaal van Mariken speelt in haar tijd. Catherine wordt genoemd in het verhaal van Mariken wanneer haar petemoei Mariken de straat weer opstuurt. Petemoei hield van de hertog. Hoe zit het met Catharina?

Sint Stevenskerk
13.00-1400 Muzikale vertelvoorstelling door Jacques de Vroomen en Joost Langeveld. Dit keer op orgel (zie ook 6 mei). Sint Stevenskerk
14.30-14.45 Duurzame Marikenjurk tijdens Sustainable Fashion show

Bekendmaking van winnend ontwerp voor duurzame Marikenjurk.
Activiteit in kader van Green Capital.

Marikenstraat naast Koningsplein
18.00-19.30 Film Mariken! (Kinderfilm) in aanwezigheid regisseur André van Duren

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt in Nijmegen te lopen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Een film n.a.v. het kinderboek Mariken door Peter van Gestel. Een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen met onder andere ook Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Arthouse LUX

 

19.30-20.30 Interview met filmregisseur André van Duren n.a.v. film Mariken 

In het kader van het Marikenjaar is filmregisseur André van Duren uitgenodigd voor een interview door Arthouse LUX in samenwerking met Poëziecentrum Nederland.

Arthouse LUX

 

20.30-21.30 Nijmeegse Marieke: het verhaal verteld in liedjes

Het verhaal van Mariken van Nieumeghen (Nijmeegse Marieke) gezongen door Marjolein Pieks en Karel Bosman met muzikale begeleiding van Henk Wanders en Hans Houkes.
Nijmeegse Marieke is in april als boek met cd uitgebracht.

Arthouse LUX,
zaal 1
Stads 

ehoud.