Marjolein blogt: Wat is Marikens zonde? Neem je maskers af

Neem je maskers af! ( over zondeval )

Elke dag loop je de kans dat je niet jezelf bent, maar een verwachting of wens van jezelf. Elke dag loop je de kans om je naam of je goede naam te verdoezelen, te verliezen ja zelfs te verpletteren. En dat alleen omdat je gevoelig bent geweest voor banale dingen zoals seks, geld, eer, status, macht, erkenning, aandacht, troost en bevestiging.

Elke dag loop je de kans een masker op te zetten die iemand je aanreikt of die je zelf hebt gemaakt of terloops bent tegengekomen. Dat masker is misschien wel de zonde van Mariken geweest. Want zeg nou eerlijk: Welke zonde precies heeft Mariken van Nieumeghen nou werkelijk begaan? Met de duivel geneukt? Nou en.

Verlangen naar een beter bestaan kent lekkere standjes en loze lieve woorden. De vraag is…wat maakt dat je verlangt naar iets dat niet bij jou hoort? Wat maakt dat je verlangt om iemand te zijn die je niet bent? Wat maakt dat je verlangt naar iemand die jou niet accepteert zoals je bent, maar jou wilt vormen naar zijn of haar hand? Wat maakt dat je zeven jaren bij iemand blijft, die in feite niet in jou geïnteresseerd is, maar in wat je hem/ haar in materiële zin oplevert?  Wat maakt dat je verlangt er voor iemand te zijn die er niet voor jou is?
Niet de duivel.  Wel je masker.

Neem je masker af!

Niet voor niets liet het toneelstuk Masscheroen de tranen stromen over Marikens borst. Ze zette haar MASKER af op het moment dat ze Maria hoorde spreken over vergeving en onvoorwaardelijke liefde. Mariken voelde haar hart en vergaf zichzelf voor wie ze ten diepste is. Dat ze zichzelf als reine ziel ooit was vergeten of ontkend had en zich daarom liet inpakken door de eerste de beste snodaard….dat was wellicht zondig. Niet de relatie met de snodaard an sich.

Maar dan de vraag: hoe fout is leven in zonde eigenlijk? Als je wilt weten wie je bent of wat je betekent , kun je jezelf alleen maar vinden als je jezelf bent kwijtgeraakt, vermoed ik. En daarmee is een zondig bestaan waarschijnlijk een licht op je pad. Wel goed uitkijken natuurlijk. En op tijd weer terugkeren naar jezelf voordat je echt verloren bent en je jezelf niet meer kunt herinneren.

“Geen is verloren dan wie zichzelf als verloren beschouwt”(Willem Wilmink)
“Take of the mask!” (Jeff Foster)

Marjolein Pieks
22 april 2018