Val Mariken van Stevenstoren

val mariken van Stevenstoren - foto willem melssen Glaswerk--Wij zijn Mariken van Nieumegeh
Val Stevenstoren – Foto Willem Melssen Glaswerk

Komt dat zien.. gratis gade te slaan: maandag 16 juli tijdens Vierdaagseweek: Val van Mariken van Nieumeghen van de Sint Stevenstoren: 11.15 -11.45 uur bij  toren Sint Stevenskerhof, Nijmegen.  Activiteit in het kader van Marikenjaar 2018.
Voorafgaand aan de val wordt het wagenspel Masscheroen verteld door Hubert Hendriks (o.a.van Gebroeders van Limburg). Hij is in de huid gekropen van oom Ghijsbrecht, de trouwe en nobele priester die Mariken van Nieumeghen op pad stuurde om boodschappen te doen in Nijmegen. Dit gaf het leven van Mariken een totaal andere wending.

Mariken (een abseilende Mariken) overleeft wonder boven wonder de val. Niet verwonderlijk eigenlijk in een mirakelspel dat het verhaal van Mariken van Nieumeghen is. Hierna vertelt Mariken (Elky Gerritsen) haar oom Ghijsbrecht over haar zeven zondige jaren met Moenen, de duivel. Afsluitend gaat zij aan de wandel met haar oom naar Rome (wel meer dan 4 dagen lopen).

Wagenspel Masscheroen: berouw en vergeving in Nijmegen

Mariken en Ghijsbrecht- foto Willem Melsen - Wij zijn Mariken van Nieumeghen
foto door Willem Melssen Glaswerk (2010)

Wat oom Ghijsbrecht niet weet is dat Mariken, zijn nichtje, na zeven jaren vermissing, is teruggekeerd in Nijmegen en eveneens het wagenspel aanschouwt. Hierin vraagt Masscheroen, een onderduivel, aan God waarom hij mensen vergeeft. Ontroerd door de rol van Maria in het wagenspel, krijgt Mariken berouw over haar zondig leven met de duivel Moenen, die met het ene oog. Hij weet… hij raakt Mariken kwijt door haar inkeer. Hij onderneemt een moordpoging op Mariken door haar hoog in de lucht mee te nemen en naar beneden te gooien, zoiets als van de Sint Stevenstoren. Nijmegen zorgt wederom voor een keerpunt in het leven van Mariken.
Oom Ghijsbrecht kan Mariken weer in de armen sluiten en zij vertelt over haar leven met Moenen.

Abseilen van de Stevenstoren

Een beetje het gevoel van Mariken ervaren hoe het is om van de Sint Stevenstoren te ‘vallen’? De hele Vierdaagseweek kunnen mensen abseilen van de Sint Stevenstoren, te boeken via Topophoogte.nl.
Zij zorgen voor een abseilende Mariken tijdens de Val van de Stevenstoren.