Vera van Hasselt maakte Het Marikenbeeld

Marikenbeeld in brons door Vera van Hasselt . op achtergrond in kleiHet Marikenbeeld op de Grote Markt in Nijmegen is voor veel bewoners en bezoekers  een ontmoetingspunt. Mariken van Nieumeghen staat met haar boodschappenmandje schijnbaar vertwijfeld met haar pink omhoog. Het bronzen beeld is gemaakt door Vera van Hasselt en onthuld in 1957. In de lezing op 11 sept. in de Stevenskerk vertelde Kristianne Tummers, dochter van Vera van Hasselt, uitgebreid over het ontstaan van het Marikenbeeld dat Vera van Hasselt maakte.

Toelichting op foto: Het grote Marikenbeeld in wording met op achtergrond het ontwerp voor het Marikenbeeld  in klei gemaakt in het gezamenlijke atelier van Nic. Tummers en Vera van Hasselt in de Heerlense Schelmentoren.

Vera van Hasselt maakte Het Marikenbeeld

Kristianne Tummers vertelt met illustraties over het tot stand komen van het Marikenbeeld en biedt wetenswaardigheden over Mariken van Nieumeghen als icoon in het Nijmeegse straatbeeld. In 1953 is Vera van Hasselt een van de toeschouwers bij een voorstelling van het laatmiddeleeuwse toneelstuk ‘Mariken van Nieumeghen’. Dit spel werd opgevoerd op de Grote Markt in Nijmegen, ter ere van de restauratie van de Stevenskerk. Deze heeft in de oorlog grote schade opgelopen.
De jonge beeldhouwster Vera van Hasselt vraagt zich af waarom Nijmegen geen Marikenbeeld heeft. Zij besluit een beeld van Mariken te maken. In haar atelier in Beek bij Nijmegen vervaardigt zij een ruimtelijke schets van 40 cm hoog in klei. Vier jaar later (1957) wordt uiteindelijk een groot bronzen beeld onthuld op de Grote Markt.

Beeld Mariken is beeldmerk Wij zijn Mariken

groene Marikenbeeld - keepitcleanday Nijmegen- foto Gideon LaureijsWij zijn Mariken vindt het beeld van Vera van Hasselt prachtig. De foto die Barbara Boschman maakte van het beeld hebben wij als beeldmerk gekozen. Met dank aan Vera van Hasselt voor de inspiratie door haar Marikenbeeld.
Door velen wordt het Marikenbeeld omarmt, ook door de gemeente Nijmegen. Sporters van het Jaar ontvangen een Marikenbeeldje. Het Marikenbeeld is  onderdeel  van veel activiteiten in Nijmegen. Mariken wordt regelmatig ‘versierd’ passend bij een actie of activiteit .
Duivels rood is het kapje van Mariken-red hat
Het Marikenbeeld dat Vera van Hasselt maakte, hoort onmiskenbaar bij Nijmegen.  Ze is een ‘meeting point’ in Nijmegen en vast onderdeel in stadswandelingen door bijvoorbeeld het Gilde Nijmegen.

Lezing over Het Marikenbeeld door Kristianne Tummers
Woensdag 12 september 2018
Tijd: 14.00 -15.00 uur
Entree: Vrij
Uw vrijwillige bijdrage in de donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld.

Zie meer over activiteiten in het Marikenjaar 2018:

  • Marikenweek in mei stond bol van activiteiten
  • ACTIVITEITEN zichtbaar in de rechterkolom op deze site van van Wij zijn Mariken